3 Paragrafen

3.2 Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Advies Rekeningencommissie en behandeling jaarstukken 2018 in de raad

In haar advies bij de jaarstukken 2018 vraagt de Rekeningencommissie “best practices” op te halen om te komen tot een transparanter document en verminderen van het aantal pagina’s. Bij het bespreken van de jaarstukken 2018 in de raad is aandacht gevraagd voor een scherper onderscheid tussen enerzijds het verleden (=jaarstukken) en anderzijds toekomst (=perspectiefnota). In de managementletter 2020 staat vermeld dat dit in de jaarstukken 2019 voor deze paragraaf te ingrijpend is uitgevoerd. Net als vorig jaar is bij opmaak van de rekening een actualisatie van risico's gemaakt. Het verschil ten opzichte van de jaarstukken 2019 is dat deze risico's zijn uitgeschreven en niet voor een groot deel wordt verwezen naar de meest recente begroting.

Het uitgangspunt is een dialoog-gerichte aanpak in plaats van een risicomanagementsysteem (het vullen van een tool met alle risico’s). Verwacht wordt dat door een dialoog meer interactie ontstaat waardoor de echte risico’s boven tafel komen. Idee daarbij is ook dat niet op honderden (kleinere) risico’s gestuurd kan worden. Gestuurd zal worden op grotere risico’s waarbij de kans aannemelijk is dat deze zich kunnen voordoen. Zoals in 2020 is gebleken uit de corona-pandemie is een 100% risico-inschatting echter niet te maken.

Inleiding

Het beleidskader is met de nota Risicobeleid en reservebeleid in 2012 vastgesteld. De nota is de kapstok aan de hand waarvan deze paragraaf is uitgewerkt. Onderdeel van de Perspectiefnota 2020 was een notitie risicomanagement en activabeleid. Deze notitie gaf een totaalbeeld van het bestaande financiële beleid en signaleert de nieuwe vraagstellingen die op ons afkomen als het gaat om het bestendigen van een gezonde financiële positie op langere termijn. Daarnaast is in 2019 in enkele sessies met raadsleden van gedachten gewisseld over met name het activabeleid. In 2020 is via de notitie "Aanvullende voorstellen bij de programmabegroting 2021"  de systematiek voor investeringen in maatschappelijk vastgoed gewijzigd.

Het besluit Begroting en Verantwoording (BBV, artikel 11) definieert het weerstandsvermogen als de relatie tussen de capaciteit om tegenvallers op te vangen (weerstandscapaciteit) en de materiële risico's waarvoor geen specifieke voorzieningen zijn getroffen. De conclusie in de programmabegroting 2020 dat het weerstandsvermogen als goed wordt gekwantificeerd blijft ongewijzigd.

Deze pagina is gebouwd op 06/29/2021 13:59:39 met de export van 06/29/2021 13:51:28